Choď na obsah Choď na menu
 


Templom

Az 1713-évi canonica visitáció szerint a templom régi, kőből épült, a szentély és a sekrestyéje boltozott, a hajónak sem boltozata, sem mennyezete nincs. A templom védőszentje  Kisboldogasszony az ő képe van az oltár felett. Mellékoltár csupasz. Kórusa kőből épült a torony fából van, harangja szenteletlen. A falu minden lakosa katolikus, 150 gyónóképes. A templom vagyona 1 aranyozott rézszekrény, 1 alba, 1 kazula, 1 vélum, 1 missalé, 3 terítő. A pap Kneszkovics Gáspár.

Az 1754-évi canonica visitáció szerinti összeírás idején a templom közel van az összedőléshez. Már 3 harangja van. A gyónóképes lakosság száma 228.

Bajtán a plébánia 1785-ben alakult, addig Szalka filiája volt. Ez évtől van vezetve az anyakönyv is. A templom Szűz Mária születésének tiszteletére épült. Az esztergomi érsekség fennhatósága alá tartozik. Bajta filiája Leléd község, keresztelő Szent János tiszteletére szentelt templomával.

1799-ben mivel a templom tetőzete igen rossz állapotban  volt, ezért új tetőzetet kapott.

A plébániát a plébános és a hívek építették, vert falak, tetőzete fazsindelyes. 2 szoba, 1 konyha, 1 kamra, 2 istálló.

1872-ben a templomot átépítették a mai állapotába.

1934-ben a templomban lévő főoltárt átépítették. A régi alapzatra Kovács Franciska hagyatékából  lett felépítve az új oltár, melynek felső részén Szűz Mária szobra áll. A régi oltár egy részéből mellékoltár készült. A templomot újonnan átfestették, majd még 1934-ben új orgonát kapott, melyet Tattinger Ferenc érsekújvári orgonakészítő készített.

1995-ben ismét külső és belső tatarozás volt a templomon. A talajok le lettek rakva új csempével, ki lett festve és kívül is új színt kapott a templom. Ki lettek cserélve a padsorok, mellékoltárok és a szembemiséző oltár is. Be lett vezetve a villanyfűtés és megjavították az orgonát. A falakat új faragott keresztút díszíti és a szentélybe is új faragott feszület került. A munkálatokat 1996-ban fejezték be. A javítási munkálatok a hívők adományiból, valamint az önkormányzat hozzájárulásával valósultak meg.

 

A templomban a szentély felett a szemközti falon ez a felirat volt olvasható:

"Mária által Jézushoz"

/forrás: Bajta község krónikája/