Choď na obsah Choď na menu
 


Magyar iskola

Az 1948-as februári győzelem eltörölte a nemzetiségek közti különbséget, s Délszlovákia magyarlakta területein ismét magyar nyelvű iskolákat létesítettek. 1950. szeptember 1-től Bajtán is megnyílt a Magyar Nemzeti iskola első öt osztálya.

Abban az időben itt tanítottak: Monkó Jolán és Nemecskai Sándor.

További tanítók 1950-től 1956-ig: Jankus Vince, Serédi Justína, Sinka Alfréd.

 

1956-1957

1956. augusztus 29-én az iskola igazgatóságát átvette Kolláth Gabriella Sinka Alfrédtól. Szeptember elsején hivatalosan szolgálatba léptek, mint igazgató Kolláth Gabriella és tanító Kovács Ferenc.

Az iskolaévet szeptember 3-án nyitották meg. Az úttörők rövid műsort adtak és üdvözölték az első osztályos tanulókat. A diákok létszáma 43, 19 lány és 24 fiú. Az iskolában a következő körök működtek: Micsurin kör, Technikai kör és Színjátszó kör.

A tanítók minden hónap végén szülőértekezletet tartottak, negyedévente pedig igazgatósági szülőértekezletet. Minden fontos ünnepre műsorral készültek a diákok. Farsangban megtartották a karnevált ahol minden gyermek jelmezben jelent meg.

Júniusban a szülők kétnapos iskolai kirándulást szerveztek Bajmócra. A tanulóknak alkalmuk volt megnézni a várkastélyt, benne a múzeumot, az állatkertet és a gyógyfürdőt.

1957. június 29-én volt az évzáró ünnepély és az 5. évfolyam búcsúja. Kiosztották az év végi bizonyítványokat és elkezdődött a szünidő.

 

1957-1958

Az iskolai évet 1957. szeptember 1-én nyitották meg Kolláth Gabriella igazgatónő és Kovács Ferenc tanító. A diákok kultúrműsort  adtak elő. A tanulók létszáma 47, ebből 25 fiú és 22 lány. Továbbra  is működtek az érdekkörök: Micsurin kör, Technikai kör és a Színjátszó kör. Az úttörő szervezetnek 3 felavatott tagja és 23 jelöltje volt.

Rendszeresen meg voltak tartva a szülőértekezletek. Ebben az évben is voltak különböző ünnepélyek, mint az évnyitó, Hadseregnap, Nagy Októberi Forradalom 40-ik évfordulója, úttörőavatás, Télapó ünnepély, Karnevál, Februári forradalom, Nőnap, Május 1. és 9.

1958. február 26-án a Szülői szövetkezet gramofonos rádiókészüléket vásárolt az iskola részére.

1958. május 26-án a tantestület és a szülők nagyszabású majálist rendeztek az erdőben a „Makkfánál”.  A délután folyamán voltak különféle szórakoztató játékok, amelyen 3 falu tanulói vettek részt. A rendezvény bevételéből év végi kirándulást szerveztek.

 

1958-1959

Az iskolai év megkezdése előtt a tanítók a tanulók segítségével megjavították az iskolai segédeszközöket, egyforma papírba becsomagolták az iskolai könyvtár könyveit és műsort készítettek az évnyitó ünnepélyre.

1958. szeptember 1-én Kolláth Gabriella és Kovács Ferenc megnyitották az iskolai évet. A tanulók létszáma 57. Továbbra is működtek az érdekkörök és az úttörő szervezet melynek 18 tagja és 6 jelöltje volt.

1958. október 23-án megtartott szülői értekezleten a szülők jóváhagyták a brigádmunkát, amelynek keretében megjavították az iskola kerítését. Az alapozásban, betonozásban és a fuvarozásban 38 szülő vett részt.

Ebben az iskolai évben is megtartották a különböző ünnepélyeket, amelyeken a tanulók az alkalomhoz illő műsorokat adtak elő.

1959. január 18-án a bajtai iskola tanulói részt vettek a Járási alkotóverseny körzeti bemutatóján egy színdarabbal, melynek címe: Azok a huncut pionírok. 1959. március 22-én a színdarabot Párkányban is előadták ahol a bajtai iskola az I. díjat nyerte.

1959. június 17-én és 18-án 37 tanuló és szüleik iskolai kiránduláson vettek részt Pozsonyban. Megnézték a Várat, Pionírpalotát, Galériát, Ligetfalut, Nemzeti színházat, tereket, szobrokat, Komáromot és a Vöröskői várat.

Sikeres évet zárt az iskola.

 

1959-1960

Ebben az iskolai évben a tantestületben változás történt. Az új igazgató Patyi Pál lett.

Az iskolai tanítást csak szeptember 10-én kezdték meg, mivel a nyári szünidő alatt brigádmunkások tábora volt az iskola. Az iskola rendbetétele után megkezdődött a tanítás.

Működtek az érdekkörök és az úttörő szervezet. Az iskolai évben több alkalommal rendeztek ünnepélyeket és műsorokat.

Az év végén a tanulók 90% kiránduláson vett részt. Ellátogattak Gyűgyre és Lévára.

/forrás: Iskola krónika/