Choď na obsah Choď na menu
 


Egyéb szokások Bajtán

Legényavatás

Régen szokás volt Bajtán a legényavatás, vagyis a serdülő legények legénnyé való avatása. Azokat a legényeket érintette ez a szokás, aki még nem töltötte be a 16-ik évét. Az avatatlan fiatalok nem jelenhettek meg a kocsmában, vagy táncmulatságon.

A legénnyé való avatás az idősebb legények jelenlétében történt. Mulatság alkalmával a serdülő legényeket beengedték a kocsmába és itt egy kis áldomás mellett, amit a legényke fizetett, kezdetét vette, hogy más alkalommal is bemehessen a kocsmai táncmulatságra, esetleg már lányokhoz is eljárhatott.

 

Tisztlegény avatás

Szokásban volt a tisztlegény avatás. Tisztlegény az volt, aki vasárnapok és ünnepnapok alkalmával a templomban ministráltak, vagy körmenetek alkalmával a templomi zászlókat vitték. Továbbá feladatuk volt a templom környékének tisztán tartása.

Bajtán 6 tisztlegény volt. Akkor avattak új tisztlegényt, amikor a 6 tisztlegény közül hiányzott egy-kettő, vagyis ha valamelyik bevonult katonának, vagy megnősült.

Tisztlegénnyé való avatásra a helybeli plébános beleegyezése kellett, akinek be kellett jelenteni, hogy az idősebb tisztlegények kit javasolnak a tisztség betöltésére. Tisztlegénnyé csak olyat avattak, aki többnyire odahaza tartózkodott, vagyis a jobb módúakat.

Ha a plébános a kiválasztottat jóváhagyta, az idősebb tisztlegények vasárnap este megjelentek a jelölt házánál és ott előadták szándékukat. Igaz, hogy előre már megbeszélték a jelölt legénnyel s ez alkalomra már a szülők is úgy készültek. Egy kis szórakozás mellett, az idősebb tisztlegények megkérték a szülők beleegyezését. Többnyire igen volt a válasz.

A 6 tisztlegény feladata volt a Kútvölgyben lévő kút tisztítása. Ezt a kutat minden év húsvét előtti nagyszombat délelőttjén szokták kitisztítani, ami délig is eltartott. A legények délután ünneplőbe felöltözve kettesével, vizeskannával járták a falut házról-házra ahol már várták őket. Ahová bementek ott, egy-két nyers tojást adtak a legényeknek, ahol tojást nem ott pénzt adtak. Ez jutalomként kapták, hogy a papalatti kutat kitisztították, ahonnét a lakosság az ivóvizet hordta.  

A legények az összegyűjtött tojásokat eladták, majd a befolyt pénzt elosztották

A tisztlegények nem csak ministráltak a templomban, hanem minden évben május havában vasárnapok alkalmával májfát hoztak a közeli erdőből a templomba. A májfákat az oltárok két oldalára állították fel.

Nagypénteken a templomban Jézus sírjánál kettesével őrséget álltak. Nagy ünnepek alkalmával pl. Nagykarácsonykor, húsvét, Pünkösd ünnepi szentmiséken az első, vagyis a legidősebb tisztlegények ministráltak.

/forrás: Bajta község krónikája/