Choď na obsah Choď na menu
 


Ősz

Az őszi időszak volt a betakarítás ideje. A szőlőhelyeken beérett a szőlő s megkezdődött a szüret. Igaz régebben csak a fekete és fehér otelló szőlőt ismerték Bajtán. Nemesített szőlő igen kevés volt, mert a nemesített szőlővel több munka volt és az permetezni is sokat kellett.

Ahol csak volt a szőlő ott a rokonok segítettek a szüretnél. Leszüretelt szőlő mennyiségét puttonnyal mérték s ezzel dicsekedtek egymásnak, kinek hány puttonyos szőlője termett.

Az őszi időszak volt a lakodalmak ideje is. Ilyenkor már volt levágni való baromfi, sertés vagy borjú és hozzávaló bor is. A lakodalmat akkoriban a háznál tartották.

Szokás volt Bajtán, hogy a módosabb legény csak módosabb leányt vett feleségül, hogy a vagyon szaporodjon. Sok helyen nem a szerelem hozta össze a fiatalokat, hanem a kényszer, arra számítva, hogy idővel majd csak összeszoknak. Máskülönben pedig új munkaerőre volt szükség a családnak, akár vőnek ment a legény, vagy menyecskének a lány. A legények többnyire a 18 évet betöltve házasodtak, a lányok néha még a 16 évet sem töltötték be és már férjhez adták őket. A fiatal házasok együtt maradtak az öregekkel, akik irányították a fiatalok munkáját a ház körül és a határban. A fiatalok az öregek kihaltával örököltek a vagyonból.

A jegyben járás nem volt hosszú. Az eljegyzést két-három héttel a templomi hirdetés előtt tartották meg. A jegyeseket a plébános 3 vasárnap hirdette ki a szószékről, hogy a lakosság részére tudtul adja, vajon nincs-e akadály a házasulandók között, mint például első unokatestvérek, vagy egyéb más akadály.

Háromszori hirdetés után keddi napon szokták megtartani a lakodalmat. A készülődésben a rokonság segédkezett. Az asszonyok sütöttek, főztek, a férfiak pedig a bort, pálinkát, húst készítették elő, majd a szobák kiürítésére került sor. A bútorokat kihordták és a rokonságtól kölcsönzött asztalok, padok, székek bekerültek a lakodalmi házba.

A lakodalomhoz szükséges edényeket a koszorús lányok hordták össze a rokonságtól. Az edényeket nyilván tartották, hogy a lakodalom után vissza tudják adni a tulajdonosoknak.

 

Eltelt egy év és jöttek a téli ünnepek…

/forrás: Bajta község krónikája/