Choď na obsah Choď na menu
 


Emlékművek, emléktáblák

~Emléktábla s községünk felszabadulásának emlékére~

A községi hivatal épületének falán található, amelyen a következő felirat olvasható:

NA PAMIATKU OSLOBODENIA OBCE SOVIETSKOU ARMÁDOU 26. DECEMBRA 1944 VOJSKÁ MARŠ. MALINOVSKÝ HADSEREGE A SZOVJET HADSEREG ÁLTAL KÖZSÉGÜNK FELSZABADULÁSÁNAK EMLÉKÉRE. BAJTAVA 26. XII.1969

 

~Kopjafa~

A falu központjában található. 2001 –ben állították az ezredforduló emlékére. A kopjafát különböző szimbólumok díszítik, mint a dupla kereszt a község címere és pecsétje. Megtalálható még rajta a község első írásos említésének éve az 1261 és a község akkori neve ami BOYTHA volt.

  

~EU emléktábla~

A kopjafa mellett található, amelybe a következő szöveg van belevésve:

AZ EURÓPAI UNIÓHOZ VALÓ CSATLAKOZÁS EMLÉKÉRE. 2004. MÁJUS 1.

 

~Drozdy Győző emléktábla~

A régi iskolaépület falán található. 2015 őszén ünnepélyes keretek közt avatták fel. Az emléktáblán a következő sorok olvashatók:

Ebben a házban született és nevelkedett Drozdy Győző (1885-1970) tanító, újságíró, költő, országgyűlési képviselő, Drozdy Gyula bajtai kántortanító öt gyermekének legkisebbikeként.

 

~Emléktábla a holokauszt áldozatainak emlékére~

Az emléktábla a temetőben a halottasház falán van elhelyezve. Ez a felirat olvasható rajta:

EMLÉKEZÉS A BAJTA KÖZSÉGBEN ÉLT ÉS ELHUNYT IZRAELITA KÖZÖSSÉGRE ÉS A II. VILÁGHÁBORÚBAN ELHURCOLTAKRA, AKIK MÁR NEM TÉRHETTEK VISSZA SZÜLŐFALUJUKBA.

Az emléktáblán továbbá szerepel a községben elhunyt izraeliták névsora. Béke hamvaikra.

 

~I. Világháborús emlékmű~

A temetőben a főbejárattól nem messze található. 1929-ben állították melyen az első világháborúban elhunyt 15 katona névsora és a következő felirat olvasható:

Az 1914/18 ban elesett hős bajtai katonák síremléke. KATONÁK HŐS VITÉZEK. Tik mind emlékünkben éltek emlékezünk reátok édesapátok és anyátok, árvák és özvegyek az Úr Jézus legyen veletek ott távol künn az idegenben hegyek völgyek mélységében nyugosznak hős magyar katonák vitézek csendes békében!

 

~II. Világháborús emlékmű~

Szintén a temetőben található, melyet 1996 –ban állítottak. Ez az emlékmű 16 katona nevét őrzi és egy rövid felirattal tiszteleg az emlékük előtt.

 

/forrás: saját kutatás/